Op 9 maart 2017 organiseerden we Conscious Café #1: Plastic Soup. We wilden mensen samenbrengen rond deze problematiek en inspireren om mee te surfen op de noodzakelijke wave of change. Nogal bescheiden hoopten we op een 50-tal mensen in het gezellige café van de Nieuwe Vrede. Al snel bleek de interesse groter en verhuisden we naar de prachtige theaterzaal. Onze eerste editie was volledig uitverkocht: met 200 geïnteresseerden zat de zaal volledig vol!
In Belgische première speelden we de documentaire A Plastic Ocean, waarin een internationaal team van journalisten, duikers en wetenschappers langs verschillende plekken in de oceaan reist. Onze prachtige oceaan lijdt zwaar onder de plasticproductie die onlosmakelijk verbonden is met onze wegwerpcultuur. Ze tonen ons beelden van plekken waar meer plastic dan plankton is, van vogels vol plastic in hun maag en van een eiland waar het fundament van de huizen bestaat uit lagen plastic. Door deze straffe beelden en verhalen begin je pas te beseffen hoe groot het probleem is en hoe desastreus de gevolgen nu al zijn, voor mens en planeet. De film is een echte eye-opener, zelfs de moeite waard voor wie al veel over het onderwerp weet. Je kan deze documentaire ook bekijken via Netflix.
Na de film sprak Dirk Pauwels over zijn project Zero Plastic Rivers. Vanuit het idee dat voorkomen beter is dan genezen, is zijn doel om geen plastic meer via de Schelde in de oceaan te laten belanden. Om te weten over welke soorten plastic het gaat en wat de hoeveelheden zijn, wordt in een eerste fase de plasticbelasting op de Schelde gemeten. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met de universiteit van Antwerpen. Op basis van deze resultaten wordt een vanginstallatie ontworpen op maat van onze Schelde. Deze installatie houdt het zwerfvuil tegen voor het naar de onmetelijke oceaan doorreist. Ten tijde van Conscious Café #1 stond het project nog in zijn kinderschoenen. Het was dan ook de eerste avond waarop Dirk Pauwels zijn verhaal kon brengen voor zo’n groot publiek. En iedereen was zeer enthousiast.
Tot slot voorzagen we een cafémoment in De Nieuwe vrede om na te praten en ideeën uit te wisselen. Het deed deugd om te horen dat de avond toch wel wat teweeg had gebracht. Verontwaardiging en schaamte bij de documentaire, hoop en enthousiasme bij het verhaal van Dirk Pauwels. Sommigen schreven zelfs een tip op rond plasticarm leven. De beste tips deelden we op onze pagina en de winnaar kreeg een drinkfles van Dopper als prijs. Na heel wat leuke reacties en gezellige babbels, konden we de avond afsluiten. Wij klonken nog met een laatste drankje, tevreden over ons eerste Conscious Café.
Natacha Michiels was er ook bij en schreef een heerlijk verslag van onze avond, lees het zeker even na op haar blog.