Na Conscious Cafe #1, waar we de aandacht wilden vestigen op het probleem rond de Plastic Soup, werd het tijd om na te denken over concrete oplossingen. In september 2017 organiseerden we hier een debat over: Conscious Talk #1: Plastic Soup Solutions.
De inschrijvingen voor deze avond liepen vlot binnen en het werd lekker gezellig in de lokalen van Stadslab 2050. Deze organisatie wil participatief werken aan een duurzame stad en wilde met veel plezier haar locatie vrijgeven voor deze avond. Ons panel bestond uit vier leden: Rob Buurman (directeur Recycling Netwerk Benelux); Peter Brughmans (zaakvoerder en consultant grondstoffenbeheer); Lara Lambreghts (Lara kookt voor u, verpakkingsvrije biowinkel); Sebastiaan de Neubourg (w.r.yuma; zonnebrillen van gerecycleerd plastic). Deze experts gaven hun persoonlijke visie en oplossingen voor de plastic soup en zochten mee naar antwoorden op de interessante vragen van onze moderator Jan Mertens (MO magazine).
“Gaan we alles recycleren, tot we een perfecte kringloop hebben, maar nog wel steeds evenveel plastic flesjes produceren? Of kunnen we naast recyclage van de dingen die echt nodig zijn ook denken aan een toekomst met minder plastic?” Met deze vragen zet moderator Jan Mertens ook meteen de toon van de avond. Het is een vraagstuk dat lang genegeerd is en waar we vandaag nog steeds mee worstelen. Alle experts uit ons panel zijn overtuigd dat er dringend iets moet veranderen in de manier waarop we met plastic omgaan. Vanuit hun specifieke achtergrond zijn ze het echter niet altijd eens over mogelijke oplossingen: gaan we pragmatisch om met het probleem en exploiteren we geproduceerde plastic verder als grondstof, of roepen we de productie van plastic een halt toe? Zo resulteerde dit debat in een inspirerende avond met een hoopvolle toets.
Als uitsmijter vatte onze moderator de kern van het probleem samen in een opiniestuk voor MO magazine: “Moeten we geen vragen stellen bij de gecreëerde behoefte van flessenwater, om maar een voorbeeld te noemen? Moeten we niet durven kijken naar de echte cijfers over het grondstoffengebruik? In dat geval zullen we vaststellen dat er geen effectieve daling is van het gebruik van grondstoffen, soms zelfs integendeel. Als een circulaire economie enkel als doel heeft de groei en de competitiviteit van de bedrijven te verbeteren zonder vragen te stellen bij wat ze produceren, dan zijn we niet goed genoeg bezig. Alleen als een circulaire economie er echt naar gaat streven om onze ecologische voetafdruk in absolute (en niet enkel in relatieve) getallen te verkleinen krijgen we uitzicht op een volhoudbare ontwikkeling, anders niet.” vatte onze moderator de kern van het probleem goed samen. (Lees de column ‘Dingen die blijven’ die hij schreef zeker eens na.)
Het maatschappelijk debat is nog altijd levend en ook onze experts raakten het niet helemaal eens met elkaar. Zo resulteerde dit debat in een inspirerende avond, met een hoopvolle toets.